Codzienna porcja toksyn

Każdy z nas co najmniej raz dziennie je pieczywo, zarówno ciemne, jak i jasne (wszystko zależy od smaku oraz diety)Niestety zgodnie z tym, co odkryli naukowcy z Włoszech w pieczywie znajduje się całkiem spora ilość niebezpiecznych toksyn, które swoje negatywne działanie ujawniają dopiero w żołądku człowieka. Nazywane są one „zamaskowanymi mykotoksynami”, które mają charakter pleśniowy – znajdują się właściwie we wszystkich produktach zbożowych. Pleśń rośnie w sposób naturalny w takich produktach, jak pszenica, kukurydza bądź wszelkie inne produkty pochodzenia zbożowego. Wykrycie ich jest właściwie niewykonalne, co oznacza, że w żaden sposób nie są one niebezpieczne dla rośliny. Nie oznacza to, że dla zwierzęta są również bezpieczne, ponieważ działanie mykotoksyn na żołądek (również ludzki) jest bardzo negatywne. Niestety w tej chwili te związki chemiczne nie są objęte przepisami, które dotyczą bezpieczeństwa żywności. Wiąże się to z faktem, że obecnie jest zbyt mała ilość badań naukowych, potwierdzających szkodliwe działanie tych związków. Dwie najbardziej rozpowszechnione mykotoksyny to DON oraz ZEN – zbadano ich działanie na jelito grube człowieka, i rzeczywiście okazało się, że w czasie trawienia pieczywa powstają zmutowane toksyny pleśniowe, które są przyczyną wielu schorzeń dotyczących układu trawiennego.