Dieta jarska – fakty i mity

Dieta jarska – fakty i mity

Już od dobrych kilku lat panuje intensywna moda na wegetarianizm. Panuje ona zwłaszcza w środowisku młodych kobiet. Poza oczywistym faktem zwiększenia szansy na skuteczne pozbycie się zbędnych kilogramów ważne są również aspekty etyczne, dotyczące traktowania zwierząt hodowanych do celów konsumpcyjnych. Mimo wszelkich zalet tego przedsięwzięcia niektóre osoby po prostu nie umieją – i nie chcą! – całkowicie rozstać się z produktami mięsnymi. Tak właśnie powstał fleksitarianizm – jedzenie mięsa od czasu do czasu: raz, dwa bądź trzy razy w ciągu tygodnia. Dotyczy to również tak zwanych wegan, czyli osób które poza mięsem rezygnują również z produktów odzwierzęcych – jak mleko bądź jajka. Dziś to modne: w przeszłości wegetarianie byli dużo bardziej narażeni na drwiny oraz krytykę nawet w najbliższym otoczeniu. Nie można jednak zapominać o fakcie, ze poza samą ideologią oraz etyką dieta jarska jest zwyczajnie dużo zdrowsza dla naszego organizmu. Nie żyjemy w czasach, w których człowiek jest skazany na swoją biologię. Mimo faktu, że jesteśmy zwierzętami mięsożernymi możemy zachować zdrowie (bądź nawet je poprawić) rezygnując z takiego jedzenia. W tej chwili aż dwadzieścia trzy miliony ludzi na świecie stosuje fleksitarianizm. Rezygnacja z mięsa, zarówno częściowa jak i całkowita jest dużo tańsza, zdrowsza oraz przyjemniejsza.