Koniecznie, ale nie w nadmiarze!

Koniecznie, ale nie w nadmiarze!

Nie da się ukryć, że nie wyobrażamy sobie żadnej dobrej potrawy na obiad lub na kolację, w którym będzie zbyt mało soli. Jednak większość z nas zapomina o tym, że ta najbardziej popularna przyprawa może być przyczyną wielu poważnych chorób, z którymi możemy borykać się do końca życia. Przez kampanię alarmującą o wszelkich chorobach będących skutkiem nadmiernej ilości soli w naszych potrawach już jedna piąta Anglików znacznie zmniejszyła jej ilość w swojej diecie. Wyniki są bolesne – gwałtownie zmalała śmiertelność młodych osób zamieszkujących Wielką Brytanię. Co takiego złego może się z nami stać? Przede wszystkim sól powoduje, że nasze ciśnienie jest wyższe (niestety większa część Polaków ma z tym problem). Ponadto praca nerek jest zaburzona, pojawiają się obrzęki oraz zdecydowanie częściej pojawiają się objawy chorób o charakterze sercowo-naczyniowym. W bardzo nadmiernych ilościach sól może powodować otyłość, wystąpienie cukrzycy typu drugiego, udar mózgu lub nawet powstawanie nowotworu w żołądku. Człowiek powinien spożywać tylko pięć gram soli, co oznacza dosłownie jedna łyżeczkę. Z tym, że chodzi tu również o sól w różnych produktach oraz przyprawach. Przeciętny Polak niestety spożywa trzy razy więcej soli niż powinien, czyli aż piętnaście gram w ciągu doby. Lepsze smaczne jedzenie czy dłuższe życie?