Lody – jedne z najbardziej niezdrowych potraw

Lody – jedne z najbardziej niezdrowych potraw

Spora część współczesnych kobiet stara się odżywiać zdrowo. Niekiedy jednak każdy człowiek, bez względu na wiek, pozwala sobie na drobne odstępstwo od tej normy. Kobiety są szczególnie podatne na różnego rodzaju słodycze. Wśród nich prym wiodą lody. Niestety, w ostatnich latach ich jakość stała się na tyle fatalna, że wielu ekspertów z dziedziny żywienia wręcz odradza ich jedzenie. Zwłaszcza lody z marketów, gdzie za opakowanie o pojemności jednego litra trzeba zapłacić mniej niż trzy złote, są uznawane za wyjątkowo szkodliwe. Wszystko dlatego, że zawierają one mnóstwo sztucznych składników. W zasadzie jedynym naturalnym jest tu mleko a i ono jest tutaj używane w minimalnych ilościach. Dlaczego? Z prostego powodu. Litr mleka kosztuje więcej, niż połowa litrowego opakowania lodów. Aby móc sprostać wymogowi niskiej ceny, producenci stosują wszelakie możliwe wynalazki współczesnej chemii spożywczej. Lody mają smak nadany przez sztuczne substancje smakowe, mają sztucznie uzyskaną barwę, sztuczny aromat i są zagęszczone przez sztuczne barwniki. Z dawnych lodów, które powstawały ze słodkiej śmietanki, cukru, prawdziwej wanilii oraz żółtek jaj, pozostała już tylko nazwa. Czy spożywanie takich produktów jest zdrowe? Wystarczy tylko spojrzeć na etykietę i sprawdzić ilość substancji sztucznych, aby sobie samodzielnie odpowiedzieć.