Witaminy – samo zdrowie?

W ostatnim czasie okazało się, że nie wszystkie witaminy, które są tak rozchwytywane w aptekach są dobrym połączeniem – niektóre kolidują ze sobą w taki sposób, że absolutnie nie powinny być łączone. One o0czywiście mogą mieć takie działanie, jakiego oczekujemy, jednak musimy zacząć je mądrze łączyć – w przemyślany sposób. Niektóre z nich (na przykład witaminę A oraz E) należy jeść tylko po świeżo zjedzonym posiłku, ponieważ potrzebują tłuszczu do rozpuszczenia się. Co za tym idzie? Bez sensu jest przyjmowanie „paczek witaminowych”, ponieważ nie jesteśmy w stanie przyjmować ich w jednej chwili tak, aby każda z nich była zażywana prawidłowo. Ponadto często nie potrzebujemy wszystkiego z wyżej wymienionego pakietu. Najpierw trzeba stwierdzić, czego dokładnie nam brakuje – najmądrzejszym rozwiązaniem jest zrobienie podstawowych badań u lekarza. Następnie dobrze jest zrezygnować z wydawania pieniędzy w aptece na rzecz artykułów spożywczych bogate w to, co będzie nam potrzebne: pomidory pomogą nam uzupełnić potas, szpinak – żelazo, gruszka różnego rodzaju sole mineralne, cebula da nam sporo witaminy C, E, B1 i B2 i tak dalej. Osoby, które mają problem z cholesterolem powinny jeść całkiem dużo pora – zwłaszcza, że zawiera bardzo przydatną witaminę K. Jabłka są idealne na nadwagę oraz choroby serca.