Zdrowy, rodzimy olej

Zdrowy, rodzimy olej

Do tej pory, jak to zwykle bywa, mnóstwo osób zachwycało się w Polsce włoskimi i greckimi oliwami. Zwłaszcza tymi z pierwszego tłoczenia, które były uznawane za niezwykle zdrowe. Tymczasem ostatnie badania ukazały, że tak naprawdę rodzimy olej rzepakowy jest dużo zdrowszy i o wiele bardziej korzystny dla organizmu. Wielu dotychczasowym znawcom zaburzyło to poczucie równowagi kulinarnej. Krajowy olej rzepakowy jak się okazało jest bardzo korzystny dla pracy ludzkiego mózgu. Ponadto jego spożywanie ma jeszcze szereg innych korzystnych da organizmu skutków. Wśród nich znajdują się takie jak na przykład poprawia pamięci i koncentracji, zapobieganie zachorowaniom na miażdżycę itp. Spożywanie oleju rzepakowego pomaga także w obniżaniu poziomu złego cholesterolu. To ogromny plus. Olej rzepakowy zmniejsza także ryzyko wystąpienia zawału serca albo wylewu krwi do mózgu. Jak widać olej rzepakowy to nie tylko smaczny dodatek do wielu potraw, ale i niemalże lekarstwo na cywilizacyjne choroby. A to jeszcze nie koniec. Olej rzepakowy zawiera dodatkowo jeszcze kwasy omega trzy i omega sześć, które doskonale wpływają na pracę organizmu. Jak widać, warto wprowadzić ten zdrowy olej do codziennego jadłospisu i stosować go do smażenia jak i do sałatek. Zmieszany z mieszanką suszonych ziół z pewnością będzie doskonałym dodatkiem do potraw.